..:: H O M E ::..
Search :  
ความรู้ทั่วไปเกี่ยวกับสิ่งเป็นพิษความรู้ทั่วไปที่นักวิชาการควรทราบพิษวิทยาคลีนิคก้าวทันโลกข้อมูลบริการแหล่งข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
 
   
ANTIOXIDANT, TOTAL POLYPHENOL CONTENTS AND ANTIMUTAGENIC ACTIVITY OF SOME HERBAL DRINKS

KRUAWAN, KALYARAT, KANGSADALAMPAI, KAEW
Institute of Nutrition, Mahidol University, Salaya, Nakhom Pathom 73170, Thailand



ABSTRACT

       Ten herbal drinks were studied for their antioxidant activity and phenolic compound contents. In this study, the extracts of Carthamus tinctorius  (ดอกคำฝอย), Hibiscus sabdariffa (กระเจี๊ยบ), Chrysanthemum indicum (เก๊กฮวย), Aegle marmelos (มะตูม) and Jub-liang (จับเลี้ยง) exhibited stronger scavenging activity against DPPH radicals (>90%), and their FRAP value ranged from 1140.5 to 2295.5 mmol/g. The content of total phenolics in the extracts was determined by Folin-Ciocalteu procedure and calculated as gallic acid equivalents (GAE). The extracts are with high phenolic contents: Jub-liang (GAE 283 ± 14.23 mg/g), Aegle marmelos (GAE 267.22 ± 17.79 mg/g), Chrysanthemum indicum  (GAE 214.34 ± 17.09 mg/g), Hibiscus sabdariffa (GAE 210.72 ± 14.62 mg/g) and Carthamus tinctorius (GAE 139.98 ± 18.02 mg/g). Then, the six extracts of different polyphenol contents or antioxidant ability: Jub-liang, Aegle marmelos Chrysanthemum indicum, Hibiscus sabdariffa, Zingiber officinale (ขิง) and Andrographis paniculata (ฟ้าทะลายโจร) were selected for antimutagenicity assay using Salmonella assay. The percentage of antimutagenicity at the highest concentrations (8.13- 9.26 mg/plate), Jub-liang and Andrographis paniculata showed strong antimutagenicity (>60% inhibition) while Aegle marmelos showed moderate activity (40-60% inhibition). Interestingly, the lowest concentration of the extract from Hibiscus sabdariffa showed nearly moderate antimutagenicity (39% inhibition). Therefore, the herbal drinks produced by boiling in hot water for 10 min exhibited a good source of water soluble antioxidants, phenolic compounds and antimutagens.

ที่มา :
การประชุมวิชาการสมาคมพิษวิทยาแห่งประเทศไทย ประจำปี 2548 Food & Chemical Safety วันที่ 17-18 พฤศจิกายน 2548 โรงแรมแกรนด์ ทาวเวอร์อินน์ ถนนพระรามหก กรุงเทพฯ