..:: H O M E ::..
Search :  
ความรู้ทั่วไปเกี่ยวกับสิ่งเป็นพิษความรู้ทั่วไปที่นักวิชาการควรทราบพิษวิทยาคลีนิคก้าวทันโลกข้อมูลบริการแหล่งข้อมูลที่เกี่ยวข้อง
 
   
EFFECT OF LECTIN FROM THAI HERBAL PRODUCTS ON INTESTINAL BRUSH BORDER MEMBRANE IN RATS


PAWINEE THONGSRISOMBOON1, VIBOON RATTANAPANONE2,
WERAWAN RUANGYUTTIKARN1, SIRIPORN PANTASRI1

1Division of Toxicology, Department of Forensic Medicine,
2
Department of Biochemistry, Faculty of Medicine, Chiang Mai University, Thailand
E-mail : Thongsrisomboon@yahoo.com

      Lectin is a carbohydrate binding protein that can agglutinate red blood cell membranes (hemagglutination) which is found naturally in plants. It is not destroyed by gastrointestinal digestive enzymes. Therefore, the interaction of lectin and enterocytes may interfere with the digestive process. The purpose of this study is to investigate effects of crude extracted of 16 Thai herbal products on rat’s intestinal brush border membrane. Hemagglutination assay was done in microtiter plates using rats’ red blood cells. The amount of herbal lectin to agglutinate the intestinal brush border membrane was identified by an intracellular marker, alkaline phosphatase. It was found that the first three highest hemagglutinating activity were Cat’s Whiskers. (Orthosiphon aristatus) = 58,513, Stevia (Stevia rebaudiana) = 51,717 and Queen’s flower (Lagerstroemia speciosa) = 7,853 U/mg protein, respectively. For alkaline phosphatase activity, the first three highest brush border agglutination activity were Stevia (Stevia rebaudiana) = 46.16 X 10-2, Asiatic pennywort (Centella asiatica) = 29.95 X 10-2 and Cat’s Whiskers (Orthosiphon aristatus) = 29.71 X 10-2 U/mg protein, respectively. This result suggests that lectin in Thai herbal products can agglutinate the intestinal brush border membrane and reduces epithelial cell viability resulting of the hyperplasia in the crypts. Therefore, Thai herbal products may affect to the health of consumers.

ที่มา ABSTRACT นำเสนอที่ การประชุมวิชาการสมาคมพิษวิทยาแห่งประเทศไทย ประจำปี 2547 อาหารกับความปลอดภัย วันศุกร์ที่ 17 ธันวาคม 2547 โรงแรมมิราเคิลแกรนด์ กรุงเทพฯ